Acht kandidaten kijken lachend de camera in met hun certificaat in de handen

Alfa-college en De Hoven leiden in samenwerking met Werk in Zicht zij-instromers op voor de zorg

GRONINGEN – Op vrijdag 24 maart nam opnieuw een groep zij-instromers van het traject met zorginstelling De Hoven, die op 9 september 2022 is gestart, hun officiële mbo-certificaat in ontvangst op de locatie Kluiverboom van het Alfa-college. Dit is de vijfde keer dat dit traject wordt aangeboden. De groep cursisten is met dit traject in een looptijd van vier maanden geschoold met de cursus Individuele Basiszorg Verlenen (niveau 2).

Camilla Jongst, Relatiemanager Leven Lang Ontwikkelen Alfa-college: “We zijn erg blij met de mooie samenwerking tussen De Hoven en Werk In Zicht om zij-instromers te scholen voor een loopbaan in de zorg. Ook willen we met dit traject andere bedrijven inspireren voor de mogelijkheden van het opleiden van zij-instromers.”

Behoefte aan zij-instromers in de zorg
De arbeidsmarkt heeft veel behoefte aan goed geschoolde medewerkers en helemaal met alle tekorten die er zijn. Zeker binnen de branche zorg en welzijn. Door de snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is er steeds meer vraag vanuit bedrijven naar bij- en omscholing voor de werknemers of in dit geval het omscholen van zij-instromers. Werkgevers willen hun medewerkers graag van de juiste vakkennis en vaardigheden voorzien; zodat zij up-to-date blijven. Het Alfa-college zorgt in samenwerking met Noorderpoort en Drenthe College voor een steeds groter wordend scholingsaanbod in meerdere branches.

Kans op de arbeidsmarkt
De meeste zij-instromers van dit traject zijn vanuit Werk In Zicht aangedragen en kunnen op deze manier een mooie plek krijgen op de arbeidsmarkt bij De Hoven. Uniek aan dit traject is dat de zorg voor de meeste cursisten een totaal nieuwe sector is. Het gaat om een diverse groep die eerder ander werk had gedaan of tijdelijk geen werk had. Tijdens het traject werkten de cursisten vier dagen per week bij De Hoven, waar zij coaching krijgen door een docent van het Alfa-college. Tegelijkertijd volgen zij één dag per week de cursus bij het Alfa-college. In de ochtend was er coaching en werd er ingestoken op studievaardigheden en werknemersvaardigheden in combinatie met eigen leefsituatie en in de middag werd er ingegaan op de theoretische kennis en de praktijklessen zorg van een andere docent. Inmiddels is de groep in dienst bij De Hoven en ze volgen het BBL-traject tot Verzorgde IG, niveau 3. Op deze manier hebben zijn de kans gekregen om weer toe te kunnen treden tot de arbeidsmarkt.

Na een inloop met lunch gaf docent Henk Meijer van het Alfa-college een toespraak. Vervolgens was het tijd om de mbo-certificaten uit te delen. Onder het genot van een hapje en een drankje konden de cursisten met hun vrienden en familie napraten over het scholingstraject.

Opleidingsadviseur De Hoven Alex Jan Rollema: “Ik ben er trots op dat De Hoven mensen weer terug op de arbeidsmarkt brengt. We gaan in september weer met een groep starten. Bij interesse kan men contact opnemen met het werkplein van de gemeente”.

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident