Foto met de toezichthouders bij de Rijksuniversiteit Groningen

“Als toezichthouders doen we meer dan alleen op een plein staan”

Wie denkt dat het werk van toezichthouder eenzijdig is, heeft het mis. Het zijn juist de variatie in het werk en de contacten met mensen die het werk zo boeiend maken. Vier enthousiaste stewards van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maken korte metten met het algemene beeld over toezichthouders dat naar hun gevoel leeft.

Gevoel van vrijheid

“Ik werk nu bijna drie jaar als steward bij het Zernike-complex”, zegt Marco ten Brinke. Ik zorg ervoor dat studenten hun fietsen goed in de stalling plaatsen. Als er bouwwerkzaamheden zijn, zorg ik er voor dat er bouwhekken met labels worden geplaatst. De labels geven aan dat de bouwhekken eigendom zijn van de RUG. Collega’s van mij maken ook toetsenborden schoon, maar ik geef de voorkeur aan buiten werken. Niet vreemd, ik heb gewerkt in de steigerbouw. Dat gevoel van vrijheid vind ik fijn.”

Gastheer

Patrick Kemperman ervaart enorm veel variatie in zijn werk. “Op de Harmonie-vestiging ben ik onder meer een soort gastheer. Ik maak studenten wegwijs waar ze moeten zijn. Daarnaast maak ik inventarisatielijsten van computers, help mee met verhuizingen en doe allerlei facilitaire klussen. Het contact met mensen maakt het leuk. Ook heb ik fijne collega’s. Mensen denken vaak dat je als toezichthouder alleen maar op een plein staat en fietsen in de gaten houdt. Dat vind ik jammer, het houdt veel meer in.”

Korte lijntjes

Namens Werk in Zicht zijn Margot Banus, senior adviseur werkgeversdiensten en Zwaantje Bakker, adviseur werkgeversdiensten van UWV Groningen intensief betrokken bij het project. Door de inzet van vaste contactpersonen, houden ze korte lijntjes met de RUG en Tempo Team. In samenwerking met de gemeente Groningen dragen zij kandidaten aan. Margot: “Dankzij Werk in Zicht zijn al twaalf kandidaten als toezichthouder aan de slag.”

“Zoals in de film”

Naast toezichthouder op de Harmonie-vestiging is Regina Lennaerts werkzaam als steward op de University College van de RUG. “Dat is een echte campus zoals we dat uit films kennen. Studenten hebben hun eigen kamer. Ik open het complex op vrijdagochtend, zorg er voor dat de computers in de lesruimtes aangesloten zijn en maak lunches klaar. De omgang met mensen en het gevoel dat ze dankbaar zijn met wat je doet, maakt het werk heel prettig. Elke dag is anders.”

Ronald van Oortmerssen is fietsenmaker geweest. Die achtergrond komt hem goed van pas. “Ik doe het onderhoud van de bedrijfsfietsen en de campusbikes. Daarnaast zit ik in het audiovisuele team waar ik colleges opneem voor studenten die niet aanwezig zijn en de colleges later willen terugkijken. Ook ga ik over het parkeerbeleid van auto’s en fietsen. Ik vind het leuk werk en we zijn een gezellige club.”

Koudwatervrees

Teamleiders Arthur Hilberdink en Jan Kluiter van de RUG zijn blij met het toenemende aantal klussen voor toezichthouders. Jan: “In het begin was er een beetje koudwatervrees binnen de organisatie ten aanzien van stewards. Een essentieel onderdeel van onze taak is lobbyen om toezichthouders aan het werk te helpen. Vaak is de reactie: Ik heb wel klussen, maar geen tijd voor begeleiding. Dan zeg ik: Dat hoeft ook niet, want dat doen wij. Gelukkig is er nu vooruitgang als het gaat om acceptatie van stewards. Naast toezicht houden krijgen ze steeds meer faciliterende werkzaamheden. Het takenpakket breidt uit. Dat is een goede ontwikkeling.”

Uitgaan van talenten

Arthur vindt het belangrijk dat toezichthouders hun werk leuk vinden. “Dat maakt ze gemotiveerd. Kijk naar wat ze graag doen en waar hun talenten liggen. Regina zit helemaal op haar plek op de University College. Het werk daar geeft structuur en daar heeft ze behoefte aan. Ronald filmt heel graag colleges, Marco werkt graag buiten en Patrick doet graag verhuisklussen. Ze worden ingezet op klussen die ze leuk vinden en die ze goed kunnen, ze doen werkervaring op en hun kansen op de arbeidsmarkt worden groter.”

Toekomstplannen

“We willen het team van toezichthouders graag uitbreiden”, zegt Arthur. “Voor het invullen van de vacatures hebben we contact met Werk In Zicht.” Jan vult aan: “Snelle werving is geboden, het Zernike bijvoorbeeld schreeuwt om personeel.” Het ontbreekt beide teamleiders niet aan ambitie om initiatieven te ontplooien voor de doelgroep. “In de toekomst zouden we graag een opleiding willen opzetten voor toezichthouders”, zegt Arthur. “We proberen het team zoveel mogelijk te ondersteunen bij alles. Er zijn al mensen doorgestroomd van een participatiebaan naar een reguliere vaste baan, dat is natuurlijk het allermooiste!”

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident