Ramon en Robin op kantoor bij Make IT Work

“Binnen een week volgden alle cursisten de opleidingen vanuit huis”

Hoe maken werkgevers hun organisaties en bedrijven coronaproof, op anderhalve meter afstand? Wat betekent dat voor het personeel? Hoe hebben werkgevers in het noorden de afgelopen periode beleefd? En hebben ze tips voor collega-bedrijven uit hun sector? Lees ook de ervaringen van Leerbouwen, restaurant LoetjeVodafoneZiggoHans Anders en Hof van Saksen

In maart stond in Groningen een grote vierdaagse digitale top gepland, genaamd Nederland Digitaal. Het zou de tweede editie worden van een jaarlijkse megaconferentie waarbij het kabinet samen met ondernemers, onderzoekers, overheden en consumenten op een verantwoorde manier de maatschappelijke en economische kansen van digitalisering wil benutten. Het was ook de eerste week van de corona-lockdown. “We waren er helemaal klaar voor. En toen werd alles afgeblazen”, zegt directeur Robin van den Berg van de IT Academy Noord-Nederland.

Make IT Work

“Voor corona was er in Noord-Nederland een groot tekort aan IT-specialisten. Dat resulteerde twee jaar geleden in het project Make IT Work van de IT Academy Noord-Nederland, die op haar beurt weer deel uitmaakt van de Hanzehogeschool in Groningen”, legt Robin uit. “Dit omscholingstraject is in het leven geroepen om hoogopgeleiden uit andere sectoren om te scholen naar de IT en direct in een baan te laten starten. Daardoor kunnen we vanuit de hogeschool tegemoetkomen aan de grote vraag naar IT-personeel op de arbeidsmarkt. Gelukkig heeft Make IT Work tijdens corona niet stilgelegen en konden we tijdens de lockdown vanuit huis doorwerken.”

Affiniteit

“Het was een enorme uitdaging om de opleidingen online aan te bieden en alle cursisten te informeren”, zegt Robin. “In het begin waren er wel wat problemen. Mensen konden bijvoorbeeld niet goed inloggen, daar was goede ondersteuning bij nodig. Het scheelt dat we in ons geval allemaal affiniteit hebben met IT en iedereen in het bezit is van een laptop. Binnen een week konden alle cursisten online opleidingen volgen en draaide onze organisatie volledig vanuit huis door.”

Onzekerheid

“Daarnaast speelde vanaf de lockdown de onzekerheidsfactor een grote rol”, vervolgt Robin. “Hoe lang gaat dit duren? Op 6 april startte een nieuwe omscholingsgroep bij Make IT Work. Doen we dat klassikaal of online? Hoe lang houden we de fysieke lokalen beschikbaar? Niemand wist het zeker, dat was af en toe behoorlijk puzzelen. Uiteindelijk was iedereen blij dat de opleiding via de digitale weg kon doorgaan.”

Maatregelen

Een rondleiding door de Van Doorenveste op de Zernike Campus in Groningen, waar de IT Academy Noord-Nederland is gevestigd, laat zien dat de nodige maatregelen zijn genomen om personeel en cursisten veilig in het pand te herbergen. Zo zijn looproutes aangegeven met pijlen en borden en kan je op verschillende plaatsen je handen desinfecteren.

Robin: “Op dit moment bieden we hybride opleidingen, gedeeltelijk klassikaal en gedeeltelijk online. De klassikale opleidingen worden gegeven volgens de richtlijnen van het RIVM, dus met minder cursisten dan normaal en met anderhalve meter afstand. Sommige cursisten hebben tot nu toe alleen nog digitaal kennis met elkaar gemaakt. Dankzij de enorme inzet van de docenten zijn de online opleidingen goed ingericht met betrekking tot het lesmateriaal en de rustmomenten. Voor de Hanzehogeschool in het geheel geldt dat eerstejaars en buitenlandse studenten voorrang krijgen op klassikale lessen. Voor buitenlandse studenten is een speciaal buddyprogramma opgezet. Deze groep heeft geen familie of vrienden waar ze op kunnen terugvallen, zij worden daarom actief betrokken bij klassikale opleidingen en sociale activiteiten.”

Digitale middelen

Robin verwacht dat de huidige vorm van hybride opleidingen voorlopig blijft bestaan. “We hadden de digitale middelen om thuis te werken en online lessen aan te bieden al in huis. Door de crisis zijn we ze nu optimaal gaan gebruiken. We hebben de afgelopen tijd veel geleerd. Zo zijn we helemaal klaar voor een eventuele nieuwe lockdown. De praktijk heeft uitgewezen dat onze organisatie online volop kan doorwerken. Dat is een groot voordeel voor cursisten die bijvoorbeeld in quarantaine moeten. Zij kunnen de opleiding zonder oponthoud blijven volgen. We houden de digitale versie van alle opleidingen nu standaard achter de hand.”

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident