Uitreiking van de 100e praktijkverklaring door wethouder Bloemhoff

De 100e praktijkverklaring is voor Andries: ‘Dit vergroot mijn kansen op de arbeidsmarkt’

Er zijn al 100 praktijkverklaringen uitgereikt in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe. Andries de Wit (44) heeft eind april de 100e praktijkverklaring uitgereikt gekregen. ‘De meeste werkzaamheden deed ik al dagelijks bij de Vensterschool, maar nu was ik daar bewuster mee bezig’.

Ongeveer 20% van de beroepsbevolking heeft geen startkwalificatie en staat daardoor aan de zijlijn. Praktijkleren is ontstaan om het groeiende tekort op de arbeidsmarkt op te vangen. De Praktijkverklaring is een waardering voor deelnemers die (nog) niet in staat zijn regulier onderwijs te volgen.

Anders tegen werkzaamheden aan kijken

‘Ik ben via Verslavingszorg Noord Nederland aangemeld bij WerkPro. Bij de Vensterschool Selwerd was een leuke plek die bij mij past. Na het inwerken ben ik vanaf 1 mei 2021 begonnen met mijn participatiebaan als buurtconciërge/onderhoudsmedewerker. De meeste werkzaamheden deed ik al dagelijks bij de Vensterschool, maar nu was ik daar bewuster mee bezig’.

Onderhoud en ondersteuning

Andries is veel in en om de Vensterschool Selwerd te vinden, hij is daar vooral bezig met onderhoud en schoonmaak, zowel binnen als buiten. In een groot gedeelte van de wijk ruimt hij samen met collega’s het zwerfvuil op en helpt hij de huismeester van Lefier met het onderhoud bij de flats. In zwembad de Parrel draait hij kantinediensten en zorgt dat alles netjes blijft. Voor het onderdeel voeding en bediening heeft Andries gewerkt bij woonzorgcentrum Bernlef. Andries wordt hierbij begeleid door zijn praktijkbegeleider Sandra Effing van de Vensterschool en door het Alfa-college.

Alle doelen bereikt

Victoria Baptista is coach Meedoen bij gemeente Groningen: ‘Andries heeft in het verleden de Tuin- en Landbouwschool gedaan en 1 jaar een opleiding richting techniek, voordat hij het leger in ging. Eenmaal uit het leger heeft Andries alles aangepakt om aan het werk te gaan. Hij heeft allerlei functies gehad van schoonmaker tot nachtportier. Andries is een vrolijke, hardwerkende man die altijd klaar staat voor zijn collega’s. In oktober 2021 heeft Andries zich voorgenomen om te verhuizen, een loopbaanonderzoek te doen, zijn VCA te halen en aan zijn gezondheid te werken. Een half jaar later heeft Andries al zijn doelen bereikt. Andries heeft Facilitair Medewerker niveau 2 gedaan en heeft zijn welverdiende praktijkverklaring in ontvangst genomen’.

Kansen vergroten op de arbeidsmarkt

Andries is enthousiast over praktijkleren: ’Toen ik hoorde dat deze mogelijkheid er voor mij was heb ik daar niet lang over na hoeven denken, dit vergroot mijn kansen op de arbeidsmarkt. Het is een tijd geleden dat ik in de schoolbanken zat dus dit was een mooie kans om toch een verklaring te halen zonder dat ik daarvoor ook theorielessen hoef te volgen. Ik hoop dat ik hierdoor sneller door kan stromen naar een betaalde baan. Ik zou heel graag als conciërge willen werken en me bezig willen houden met gebouwbeheer of onderhoud’.

Gemotiveerd en handig

Sandra Effing is de begeleider van Andries: ‘Ik merk dat Andries zich erg inzet om uiteindelijk weer op de reguliere arbeidsmarkt te komen. Hij werkt inmiddels veel uren voor zijn participatiebaan, is ook erg gemotiveerd, nooit te laat en komt de afspraken die hij maakt na. Als Andries dit vasthoudt gaat het hem zeker lukken! Andries is erg handig en ziet ook snel oplossingen voor kleine technische problemen, hij draait mee in de schoonmaak en is enthousiast. Ik zie hem zeker wel in een functie van bijvoorbeeld conciërge, dit past heel erg bij hem’.

Meer weten?

Ben je door het verhaal van Andries enthousiast geworden over praktijkleren? Neem dan contact met ons op via de website www.werkinzicht.nl/praktijkleren of via praktijkleren@werkinzicht.nl De arbeidsmarktregio Werk in Zicht coördineert dit project. UWV en gemeenten werken hierin nauw samen met MBO en SBB.

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident