Derde periode NOW: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. De sectoren horeca en catering en detailhandel zijn samen goed voor meer dan de helft van alle toekenningen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde UWV-factsheet met informatie over de toegekende aanvragen.

Minimaal 20 procent omzetverlies

In de derde periode NOW komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december. Die tegemoetkoming is maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming.

Aanvankelijk konden werkgevers een aanvraag indienen van 16 november tot en met 13 december. Na de aankondiging van de lockdown door premier Rutte heeft UWV het loket opnieuw opengesteld van 15 december tot en met 27 december. Van de uiteindelijke ruim 81.000 aanvragen kwamen er 23.000 binnen – meer dan een kwart – na de start van de lockdown.

Totale voorschotbedrag komt uit op circa 2,8 miljard euro

Iets minder dan 4000 aanvragen zijn afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. De overige 77.000 werkgevers hebben inmiddels allemaal de eerste termijn van het voorschot ontvangen, aan een groot deel is  inmiddels ook de tweede termijn overgemaakt. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald. In totaal verwacht UWV zo’n 2,8 miljard euro aan voorschotten over te maken voor de derde periode NOW. Daarvan is nu dus zo’n 1,7 miljard uitgekeerd.

Ter vergelijking: voor de eerste periode NOW werden 139.500 aanvragen toegekend en keerde UWV 7,9 miljard euro aan voorschotten uit. Bij de tweede periode NOW ging het om ruim 63.500 toekenningen en een totaal voorschotbedrag van 4,3 miljard euro.

Factsheet geeft cijfers per sector, regio en bedrijfsgrootte

De factsheet die UWV vandaag publiceert geeft inzicht in de toekenningen per sector, arbeidsmarktregio en gemeente voor de derde periode NOW. Ook is informatie opgenomen over het aantal toekenningen naar bedrijfsomvang.

  • Het grootste aandeel in het aantal toekenningen hebben de sectoren horeca en catering (20.243), detailhandel (18.621) en overige commerciële dienstverlening (10.524);
  • Het voorschotbedrag is het hoogst voor de sector horeca en catering (eerste termijn € 206 miljoen), gevolgd door overige commerciële dienstverlening (eerste termijn € 145 miljoen) en vervoer en logistiek (eerste termijn € 116 miljoen);
  • Het opgegeven verwachte omzetverlies is het hoogst in de sector horeca en catering met 68,5 procent. Dat is flink hoger dan het gemiddelde voor alle werkgevers: 51,5 procent;
  • Veruit de meeste toekenningen, 52.371 in totaal, gaan naar werkgevers met minder dan 10 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers zijn goed voor 432 toegekende aanvragen;
  • Van alle arbeidsmarktregio’s heeft Groot-Amsterdam het grootste aandeel in het aantal toekenningen (9.444), gevolgd door Rijnmond (5.648) en Midden-Utrecht (3.838).

Klik hier voor de volledige > factsheet derde aanvraagperiode NOW <.

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident