
Gezelligheid en verbinding in buurtrestaurant SOOZ
Zorggroep Meander startte zo’n drie jaar geleden in Oost-Groningen met Project SOOZ, een concept waarbij de woonservicecentra voorzien worden van een volwaardig restaurant. Inmiddels zijn er vier locaties (Vlagtwedde, Veendam, Ter Apel en Musselkanaal) waar (buurt)bewoners elkaar kunnen opzoeken en gezelligheid en verbinding vinden. Meander biedt met het project tevens werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij dragen, bijvoorbeeld als horeca-assistent, graag hun steentje bij. SOOZ-Projectleider Erik Freerks: “Het is echt een win-winsituatie.”
Doorgroeien naar een reguliere baan
Erik is projectleider en stuurt de koks aan. De koks zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de werkvloer. “Samen met horecaonderneming Benner-groep hebben wij dit restaurantconcept ontwikkeld. Zorggroep Meander maakt gebruik van de diensten van Stichting Kansbanen. Deze stichting is heel belangrijk. Wij hebben geen tijd om ons in de keuken met allerlei zaken bezig te houden als loonwaardeonderzoek, arbeidsdeskundige aspecten of selectie van medewerkers. Bovendien is Stichting Kansbanen de motor waarbij mensen die beginnen bij SOOZ kunnen doorgroeien vanuit een participatiebaan naar een reguliere baan.”
Toegevoegde waarde door samenwerking
SOOZ werkt intensief samen met Werk in Zicht en de wooncorporaties. Erik: “Dankzij de komst van de restaurants krijgen deze woonlocaties voor ouderen echt een sociale meerwaarde. Maaltijden werden eerder gebracht met een vrachtwagen, warm gemaakt in de magnetron en klaar was Kees. Nu ontstaat een fijne ruimte waar iets gebeurt, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar ze letterlijk kunnen ruiken wat op het menu staat en waar ze gezellig met elkaar activiteiten kunnen ondernemen. Ook mensen die in de buurt wonen, kunnen rustig aanschuiven en genieten van de gezelligheid.”
Veranderingen in de maatschappij
Onze samenleving verandert, geeft Erik aan. “Vroeger was er voor iedereen werk. Niemand werd bestempeld met een stoornis of beperking. Je kon altijd wel terecht voor handwerk bij een boer of in de huishouding. Dat handwerk is allemaal verdwenen. Daardoor ontstaat met name in deze streek waar best wel veel eenzaamheid heerst, een grote groep die buiten de boot valt. Dan is het heel fijn om die mensen een kans te kunnen bieden hun talenten te ontplooien. Het gaat trouwens niet alleen om mensen met een ‘beperking’. Het project biedt ook kansen voor mensen die stage willen lopen in de horeca, vrijwilligerswerk willen doen of mensen die willen re-integreren. Naast de restaurants hebben we ook kleine winkels voor de dagelijkse boodschappen in het woonservicecentrum. Ook biedt SOOZ ondersteuning als er iets te vieren valt.”
De leukste baan
Ria Ramaker werkt als Ondernemende Kok en is dus de begeleider van diverse medewerkers in het restaurant van de SOOZ-locatie in woonservicecentrum De Bolderbörg in Vlagtwedde. “Ik heb de leukste baan die er bestaat!”, vertelt ze enthousiast. Ze werkt al jaren in De Bolderbörg en helpt graag mee om SOOZ tot een succes te maken. “Ik ben iemand die graag de touwtjes in handen heeft en leiding geeft. Doordat ik mijn reguliere werkzaamheden als koken en schoonmaken combineer met het begeleiden van het team vliegen de dagen voorbij. Als je mij bijvoorbeeld alleen zou laten koken, denk ik drie maanden later: Wat saai. Juist de combinatie van mensen begeleiden en facilitaire werkzaamheden uitvoeren maakt mijn werk zo dynamisch. Ik ben dan ook heel blij met SOOZ.” Ria beleeft ook veel humor in haar werk. “Ik ga wel eens koffiedrinken met cliënten van De Trans, die wonen op de eerste verdieping. Er is daar altijd één cliënt die zegt: ‘Kok, dat was niet lekker vandoag. Wie kriegt het zo voak, wicht. Wie kriegt het zo voak.’ Dan moet ik vreselijk lachen.”
Van stage naar werk
Calvin Veerman helpt Ria in de keuken en de bediening. “Ik zet koffie, assisteer bij het koken en bedien de bewoners en bezoekers. Ook maak ik de keuken schoon.” Calvin is blij met zijn werk in De Bolderbörg. “De stage via de Praktijkschool ging heel goed. Gelukkig kon ik blijven en nu heb ik een contract voor 24 uur. Ik kom oorspronkelijk uit Indonesië en woon sinds vijf jaar in Nederland. Het gaat steeds beter met de Nederlandse taal. In de toekomst hoop ik werk te kunnen vinden dat iets dichter bij mijn woonplaats ligt. Maar voorlopig blijf ik hier, want het bevalt me heel goed.”