Man bij een bouwbedrijf

Het 1000-banenplan voorziet in vraag naar vakmensen

Veel werkgevers in de bouw zijn hard op zoek naar vakmensen. Vooral nu de vraag naar personeel door de aardbevingsproblematiek is toegenomen. Het 1000-banenplan helpt werkgevers met het vinden en versneld opleiden van werkkrachten en versterkt daarmee het regionale bedrijfsleven.

Duizend vakmensen aan werk helpen

Het doel van het 1000-banenplan, dat in 2018 begon en tot 2022 loopt, is om duizend mensen aan een baan te helpen. Initiatiefnemers zijn de zes gemeenten uit het aardbevingsgebied, FNV/CNV, Bouwend Nederland, VNO/NCW-MKBNoord, Noorderpoort, Alfa-college, het Rijk, Nationaal Coördinator Groningen, de Provincie en de arbeidsmarktregio Groningen. Het Rijk heeft hiervoor financiële middelen beschikbaar gesteld. De uitvoering ligt bij Werk in Zicht, een samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en SW-bedrijven in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe.

Werk in Zicht leidt samen met haar partners werkzoekenden versneld op. Zo stomen zij mensen uit de Participatiewet, mensen met een WW-uitkering of niet-uitkeringsontvangers binnen korte tijd klaar voor een baan in de bouw of techniek. Bij de werkgevers waar deze krachten vervolgens terechtkomen, leren ze al werkend verder. Werkgevers kunnen ook een eigen opleiding ontwikkelen. Hiermee levert het 1000-banenplan maatwerk voor specifieke werkzaamheden.

Versterken van de regionale arbeidsmarkt

Het 1000-banenplan speelt daarmee in op de vraag naar vaklieden in de bouw. Een vraag die door de aardbevingsschade alleen maar is toegenomen. Richard Foet, werkzaam bij Werk in Zicht en vanaf het begin betrokken bij het 1000-banenplan, vertelt: ,,Naast de ellende die de aardbevingsproblematiek met zich meebrengt, willen we zorgen dat het onze regio iets oplevert. Dat doen we door het bouw- en herstelwerk door lokale bedrijven te laten uitvoeren en door mensen uit de regio op die manier ook aan het werk te krijgen.”

Samen dragen de partners van het 1000-banenplan bij aan een sterkere regionale arbeidsmarkt. ,,Door de hele provincie hebben we opleidingslocaties waar mensen heen kunnen, dat vinden we belangrijk. Dan hoeven ze niet een eind te reizen, maar kunnen ze in hun eigen regio terecht. Ze hoeven bovendien niet eerst jaren naar school, maar kunnen dankzij verkorte trajecten snel aan het werk bij bedrijven in de regio”, aldus Foet.

Voordelig voor werkgevers in de bouw

Het plan is een uitkomst voor werkgevers in de bouw, die vaak staan te springen om vakmensen. Hesco Bouw, gespecialiseerd in woning- en scholenbouw en werkzaam in Groningen, Drenthe en Friesland, is één van de bedrijven die meedoet aan het 1000-banenplan. Fokko van Calker, hoofd van het bedrijfsbureau, legt uit waarom: ,,Het levert ons niet alleen extra handjes op, maar het versterkt de hele branche, doordat er goed gekwalificeerd personeel bijkomt. Dat hebben we hard nodig. Daarnaast zie ik het als een maatschappelijke verplichting. Als je een goedlopend bedrijf hebt, waarom zou je je dan niet inzetten om andere mensen naar een hoger niveau te tillen?”

Bij aanbestedingen door de overheid, meestal gemeenten, bestaat een Social Return on Investment (SROI) opgave. Dit draagt bij aan het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het 1000-banenplan helpt werkgevers eveneens om aan deze SROI opgave te voldoen. Van Calker: ,,Bij een project van Hesco Bouw in Midden-Groningen zijn inmiddels drie voormalig werkzoekenden aan het werk. Twee jongens die een BOL-opleiding doen, waarbij ze twee dagen bij ons werken en drie dagen naar school gaan, en een oudere jongen die werkervaring op wil doen. We zijn erg blij met hen.”

Meedoen aan het 1000-banenplan

Inmiddels zijn via het 1000-banenplan al behoorlijk wat mensen aan een baan geholpen, de teller staat nu op 622 duurzame banen. Een resultaat dat volgens Foet vooral behaald is dankzij nauwe samenwerking. ,,We zorgen ervoor dat de werkgevers nauw betrokken blijven en medezeggenschap hebben. Zo zitten we regelmatig met werkgevers om tafel, die dan aan kunnen geven wat zij nodig hebben aan vakkrachten. Op basis daarvan creëren wij weer nieuwe opleidingen, in samenwerking met onze andere partners.”

Meer weten?

Meer weten over de kansen die het 1000-banenplan biedt? De initiatiefnemers gaan graag in gesprek met werkgevers die willen investeren in vakmensen. Foet: ,,We zoeken werkgevers die vakkrachten nodig hebben en willen investeren in werkzoekenden in onze regio. Zo zorgen we samen voor gekwalificeerd personeel, voor een aantrekkelijke regionale arbeidsmarkt en een stevige bouwsector.”

Kijk voor meer informatie op: www.1000banenplan.nl

© Werk in Zicht 2023 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident