groep mensen tijdens het nieuwe solliciteren

Het nieuwe solliciteren, matchen op competenties

Op 17 oktober 2019 is het Harm Buiterplein in Groningen de locatie van het nieuwe solliciteren, het netwerk event “Matchen op competenties”. Tijdens dit event staan de (kern-) competenties van de werkzoekenden centraal, cv’s laat men thuis. Met behulp van oplichtende badges komen de werkzoekenden en werkgevers op een unieke wijze met elkaar in gesprek.

Vind zónder brief en cv je nieuwe baan

Er zijn veel werkzoekenden die – op basis van hun cv – niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Niet omdat ze onkundig zijn, maar omdat hun werkervaring of opleiding niet aansluit op het gevraagde profiel. Veel werkzoekenden komen uit een vakgebied, waarin de werkzaamheden afnemen of verdwijnen (denk aan de administratieve beroepen). Toch beschikken deze mensen wel degelijk over competenties die op andere gebieden goed inzetbaar zijn, vooral in de dienstverlenende sectoren, zoals de Zorg, Horeca en de Klantencontactbranche. In deze sectoren zijn er veel openstaande vacatures en werkgevers hebben moeite om personeel te vinden. Op basis van de huidige werving- en selectieprocedures weten werkgevers en werkzoekenden elkaar nog onvoldoende te vinden. De huidige arbeidsmarkt vraagt om een andere aanpak. Daarom is het belangrijk dat werkgever meer te kijken naar de competenties van de werkzoekenden en dat werkzoekende breder zoekt en open staat voor de huidige kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Inzet met oplichtende badges

Om de werkzoekenden met de werkgevers te matchen, kan er tijdens het Event gebruik gemaakt worden van nieuwe technologie. Dit zijn de ‘communicerende badges’. Voordat het Event plaatsvindt, wordt aan werkgevers gevraagd om vijf specifieke competenties aan te geven die noodzakelijk zijn voor hun openstaande vacatures. Werkzoekenden worden van te voren uitgenodigd om de workshop Competenties te volgen. Hierin wordt de werkzoekende gevraagd om uit de werkgeverslijst maximaal vijf competenties te kiezen, welke het beste bij hem/haar past. Tijdens deze workshop (verzorgd door de adviseurs Werk in Zicht) leert de werkzoekende ook om deze competenties goed te kunnen verwoorden naar de werkgevers. De opgegeven competenties van zowel de werkgever als de werkzoekenden, worden digitaal ingevoerd en iedereen ontvangt bij aanvang van het Event een persoonlijke badge. Wanneer minimaal drie competenties matchen tussen de werkgever en de werkzoekende is er een digitale match. De badge zal gaan oplichten in een bepaalde kleur. Dit is het signaal om met elkaar in gesprek te gaan.

Geïnteresseerd in dit Event? Meld je aan voor > het nieuwe solliciteren <.

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident