Idris Kartal: Statushouder met ambities

“Als statushouder moet je niet alleen eten, maar ook werken”

“Educatie is voor mij heel belangrijk. Ik kom uit Turkije en ben om politieke redenen gevlucht. Ik ben aanhanger van de Gülen-beweging. President Erdogan is bang voor goed opgeleide burgers zoals ik”, vertelt Idris Kartal. Sinds twee jaar is hij statushouder in Nederland.

Van docentschap naar handenarbeid

“Ik was docent in Nigeria en Zuid-Afrika. Ik was niet goed in handenarbeid. Dat is veranderd nu ik twee maanden metaal-technische vaardigheden heb geleerd bij Werkplein Fivelingo. Als statushouder moet je niet alleen naar Nederland komen om te eten, het is goed om te werken voor geest en lichaam.”

Oefenen met de buren

Idris oefent zijn Nederlands niet alleen op school, maar ook met de buren. “Ik praat Engels, Frans en natuurlijk Engels. Ik vind Nederlands qua grammatica makkelijker dan Engels en Frans. Het oefenen met de buren helpt me in de praktijk.”

Contact met Werkplein

“Accountmanager statushouders Camilla Jongst en werkcoach Saskia (achternaam) van Werkplein Fivelingo helpen mij heel goed. Ze zijn op de hoogte van wat ik kan en geven mij goed advies over mogelijke opleidingen. Ik kan ze voor honderd procent vertrouwen”, zegt Idris.

Ambities

Aan ambities geen gebrek bij Idris. “Ik ben opgeleid als docent en zou het liefst weer voor de klas staan. Als dat niet lukt, ben ik ook geïnteresseerd in een ICT-opleiding. In deze sector liggen momenteel veel kansen.”

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident