Twee mannen aan het werk in de techniek

Krapte op arbeidsmarkt maakt statushouders interessante doelgroep

De economie draait op volle toeren. In de elektrotechnische en installatiebranche is er groot tekort aan personeel. Paul van Zand, accountmanager techniek bij Abiant, is blij met statushouders. “Zij vormen een interessante doelgroep in deze tijd van enorme krapte op de arbeidsmarkt, zeker in de technieksector waarin we kandidaten niet meer kunnen aanslepen. Op dit moment hebben we vijf statushouders aan het werk, van wie twee via Werk in Zicht”, zegt Paul.

Dankbaarheid en motivatie

“Statushouders hebben voor het merendeel een zeer gemotiveerde werkmentaliteit. Zodra ze hier zijn willen ze graag aan de slag”, stelt Paul. “Ook zijn ze trouw en dankbaar dat ze in Nederland mogen werken. Belangrijk is dat je als werkgever statushouders een kans geeft. Sta er voor open en heb geduld met ze. Het kost wat meer tijd en begeleiding. Maar over het algemeen gaat het heel goed.”

Technische taal, vervoer en beschikbaarheid

Paul benadrukt wel het belang van de Nederlandse taal. En dan met name de technische taal. “Als een statushouder niet duidelijk met een opdrachtgever kan communiceren of als hij niet duidelijk kan maken wat hij goed kan, wordt het lastig. Taal is essentieel. Vaak kan een statushouder iets heel goed, maar begrijpt hij de vaktechnische taal niet. Vervoer en beschikbaarheid zijn ook belangrijke bespreekpunten voor werkgevers met statushouders. De meeste technische vacatures zijn voor minimaal 32 uur. Soms is vervoer een probleem. Mogelijk kunnen ze met openbaar vervoer reizen of meerijden met een collega. Probeer als werkgever alle opties te bekijken. Het is zonde als je op dit punt een vaktechnisch goede werknemer misloopt.”

Toegevoegde waarde

Volgens Paul hebben veel statushouders een toegevoegde waarde binnen een technische organisatie, omdat ze de nodige ervaring hebben op de arbeidsmarkt. “Momenteel hebben we inmiddels twee jaar een elektromonteur uit Irak aan het werk. In zijn vaderland werkte hij al twintig jaar als elektromonteur. Op die werkervaring kan hij in Nederland verder bouwen. Zijn ervaring is een grote toegevoegde waarde voor zowel hem, ons als de opdrachtgever.”

Ondersteuning WIZ

“Binnen Abiant hebben we een coördinator statushouders. Zij heeft de eerste contacten met de werkpleinen. Wat betreft techniek in onze regio hebben we vaak rechtstreeks contact met onze WIZ-adviseurs. Met hen kunnen we snel schakelen, daar zijn we heel blij mee”, aldus Paul.

Geschreven door Ramón Brouwer

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident