
Noaberbeheer laat werknemers ontwikkelen en groeien in Afspraakbanen
De Participatiewet pakt niet voor iedereen positief uit. Dit geldt zeker voor een grote groep mensen die een afstand heeft tot de arbeidsmarkt. Bij Noaberbeheer in Stadskanaal proberen ze te voorkomen dat deze groep tussen wal en ’t schip raakt. Hoe? Door in samenwerking met Werk in Zicht mensen een kans te geven zich te ontwikkelen en niet alleen te kijken naar productie en winst.
Succesvolle instroming
Noaberbeheer is een dochteronderneming van de Roelofs Groep en verzorgt de groenvoorziening in opdracht voor diverse partijen. Bedrijfsleider Arjan Mulder: “Het eerste contact met Werk in Zicht was een aantal jaren geleden met Accountmanager Karel Bakker. De vraag was of wij een groep mensen, destijds werkzaam in de groenvoorziening bij Wedeka, konden overnemen. Dat heeft onder meer geresulteerd in een Afspraakbaan voor Boelo van der Sluis, werkzaam als assistent-groenvoorziening. En de volgende kandidaat staat inmiddels klaar om na een proefplaatsing in te stromen.”
Investeren in mensen
Gert Orsel, leidinggevende van Boelo, benadrukt het belang van ontwikkeling en groei van werknemers. “Bij Noaberbeheer vinden we het cruciaal dat mensen kunnen doorgroeien. Daarom investeren we niet alleen in machines, maar ook in cursussen en opleidingen voor onze mensen. Daar leren ze van. Ze worden zich bewust van hun mogelijkheden en dat vertaalt zich uiteindelijk naar bedrijfsresultaat.”, aldus Gert.
Doorzettingsvermogen
Boelo heeft zo’n vijf jaar bij Wedeka gewerkt met behoud van uitkering. “Dat vind ik heel knap.”, zegt Arjan. “Het getuigt van doorzettingsvermogen. Het is prachtig om te zien dat we Boelo, die na invoering van de Participatiewet buiten de boot dreigde te vallen, een toekomst kunnen bieden door hem met hulp van Werk in Zicht te laten instromen in een Afspraakbaan.”
Sociaal karakter
“Als je alleen kijkt naar productie en prestatie, hou je dat een poosje vol. Onze doelgroep is daar niet naar. Wij zijn heel sociaal, we luisteren naar elkaar. Dat aspect hebben we hoog in het vaandel staan, want daardoor bereik je het meeste.”, legt Gert uit. Arjan: “Je moet willen en durven investeren in de doelgroep. En daar de tijd voor nemen. Dat kan alleen als je open staat voor elkaar en de mensen laat groeien door ze bijvoorbeeld een VCA-opleiding of hoogwerkerscursus te laten volgen. Dan worden ze breed inzetbaar en ontstaat een groepsgevoel. Als de één iets meer moeite heeft met een bepaalde opdracht, zegt de ander: ‘Ik help je erbij.’ Het wijk-onderhoudsniveau neemt hierdoor ook toe. Dat geeft veel voldoening.”
Camera
Gert kent en begeleidt Boelo al vier jaar. “We zijn tevreden over hem. Hij weet precies wat er van hem wordt verwacht.” Boelo is blij met zijn werk. “Ik doe voornamelijk groenonderhoud, waardoor ik buiten werk. Dat is leuk.”, reageert hij bescheiden. Op de vraag of hij ook op de foto wil, zegt hij gekscherend: “Kan de camera dat wel aan?”