
“Ondanks de anderhalve meter is ons restaurant nog steeds gezellig”
Hoe maken werkgevers hun organisaties en bedrijven coronaproof, op anderhalve meter afstand? Wat betekent dat voor het personeel? Hoe hebben werkgevers in het noorden de afgelopen periode beleefd? En hebben ze tips voor collega-bedrijven uit hun sector? Dit is het eerste artikel waarin je kunt lezen hoe bedrijven om gaan met de anderhalve meter norm. Lees ook over VodafoneZiggo, Hans Anders, Hof van Saksen en Leerbouwen.
Zondag 15 maart 2020, 18:00 uur. Een datum die gegrift staat in menig geheugen van horecamedewerkers. Alle restaurants en cafés moesten sluiten als gevolg van corona. “Dat was een harde klap. Het voelde heel raar. Gelukkig mogen we nu onze biefstuk met frites en sla weer serveren voor onze gasten. Daar zijn wij en onze gasten heel blij mee”, zegt filiaalmanager Kim Veldman van restaurant Loetje in Leeuwarden.
File
Het personeel van Loetje heeft ondanks de lockdown niet stil gezeten. “We zijn gelijk met elkaar om tafel gegaan en hebben plannen en initiatieven bedacht om onze gasten op een andere manier te bedienen. Dat resulteerde in onze pick-up drive-ins. Vanaf 30 april konden de gasten eten bij ons afhalen. Dat bleek meteen een succes”, zegt Kim. “In Ouderkerk aan de Amstel hebben we het landelijke nieuws gehaald met onze drive-in die vanaf de start op 29 maart een enorme file veroorzaakte.”
Gezelligheid
Hoe hou je het restaurant gezellig met de anderhalve meter? “We hebben besloten om alle tafels en stoelen te laten staan, dan wordt het niet kaal en blijft de gezellige sfeer in tact”, zegt rayonmanager Babette van den Berge. “Uiteraard geven we voor de gasten duidelijk aan waar ze kunnen zitten met inachtneming van de anderhalve meterrichtlijn. Ook is het fijn dat we van de gemeente uitbreiding hebben gekregen voor ons terras.”
Trainingen en quizjes
“Omdat onze medewerkers thuiszaten, hebben we besloten op een efficiënte manier gebruik te maken van de lockdownperiode”, zegt Babette. “We hebben extra trainingen op afstand georganiseerd voor ons personeel. Kim heeft zelfs een wijnkennisquiz in elkaar gezet. Op deze manier hielden we onze medewerkers betrokken en bleven ze feeling houden met het bedrijf.” Kim vult aan: “We hielden wekelijks contact met onze medewerkers om te informeren naar hoe zij de dagen doorkwamen. Per slot van rekening zijn zij gewend om elke dag keihard te werken. Opeens zaten ze thuis. Het was ook leuk om te zien hoe onze medewerkers zelf hun tijd gingen invullen. De één is bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaan doen, de ander is begonnen met een zelfstudie.”
Wekker
“We hebben diverse RIVM-maatregelen genomen om de veiligheid van de medewerkers en onze gasten te garanderen”, legt Kim uit. “We werken met shifts waardoor we gasten gefaseerd kunnen bedienen. Er is een desinfectiezuil, we hebben looproutestickers aangebracht, we desinfecteren continu onze menukaarten en we stellen de gasten bij binnenkomst enkele vragen. Ook registreren we onze gasten zodat we weten hoeveel mensen er binnen zijn. In de keuken zijn de nodige hygiënemaatregelen van kracht. Zo gaat er elk half uur een wekker als teken dat de handen weer gewassen moeten worden.”
Creativiteit
“Het is bijzonder om te zien hoe corona de creativiteit in mensen naar boven brengt”, geeft Babette aan. “We hebben het drive-inconcept voor alle 21 filialen omgezet naar een afhaalconcept. Het bevalt zo goed dat we hebben bedacht om na de openstelling van onze restaurants de pick-ups te behouden.”

Dynamiek
Op 1 juni mocht de horeca haar deuren weer openen. Was dat spannend? “Jazeker wel, maar dat was gezonde spanning. We hadden er zin in om onze gasten weer te verwelkomen”, zegt Kim. “We hebben van tevoren een hele goede focus gehad op onze veiligheidsprotocollen. Iedereen wist wat hij of zij moest doen op het moment dat we weer open gingen. En we weten hoe het is om creatief en oplossend te werken, we runnen immers een restaurant. In de horeca ben je gewend aan de dynamiek van je bedrijf.”
Sausje humor
“De gasten zijn erg blij dat we weer open zijn. Per 1 juli hopen we meer mensen per dag te ontvangen”, zegt Babette. “Het is ook heel fijn om de steun te voelen die gasten ons geven. Dat stimuleert enorm om onze schouders eronder te zetten.” Kim heeft nog een tip voor andere horecabedrijven. “Hou het luchtig en gastvrij voor de gasten. Als je mensen vraagt naar hun gezondheid, doe dat dan niet op een statische, afstandelijke manier. Breng het met een sausje humor, dan zal je zien dat gasten zich gelijk op hun gemak voelen.”