Hendrika Smit en Nathali Brinkhuis - Veni Etinam van het rolmodeltraject

Probleemjongeren opleiden tot ambulant begeleiders in uniek rolmodeltraject

Jongeren uit probleemgezinnen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en kampen met meervoudige problematiek, jongeren met een verslaving, een psychische beperking of met een criminele achtergrond. Zij hebben de potentie om begeleiders te worden die jongeren kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar stabiliteit. Vanuit deze visie hebben de organisaties Veni Etinam in Veendam en AndersOm Thuisbegeleiding in Assen samen met Werk in Zicht het zogenaamde ‘rolmodeltraject’ in het leven geroepen. “De deelnemers aan dit traject weten waarover ze praten en herkennen de doelgroep als geen ander”, aldus Nathali Brinkhuis, senior trajectbegeleider bij Veni Etinam.

Boefjes vangen met boefjes

“Zo’n vier jaar geleden ontdekten wij bij onze eigen cliënten dat een aantal van hen kwaliteiten hebben die bij een goede begeleider passen. Ze hebben overal contacten en krijgen veel voor elkaar. Ze hebben sociale vaardigheden, overal lijntjes en grote netwerken, maar wel in het ‘foute’ circuit; bij de boefjes. Daardoor komen ze geen enkele school binnen”, legt Nathali uit. “Veni Etinam zag dat deze jongeren talenten hadden, maar ze hadden geen diploma. We besloten ze in te zetten als voorbeeldfunctie en een arbeidscontract te geven als trajectbegeleider in opleiding. Op deze manier worden de andere boefjes makkelijker bereikt, de begeleiders in opleiding kennen ze immers al vanuit hun netwerk.”

Uitgaan van krachten

De missie van Veni Etinam sluit perfect aan bij die van AndersOm Thuisbegeleiding. “We hebben elkaar gevonden in het innovatieve en het aansluiten van potentie bij de jongere”, zegt Nathali. Teamcoördinator Hendrika Smit van AndersOm vult aan: “Net als Veni Etinam denken wij out of the box. We gaan uit van krachten en talenten die onze cliënten hebben en dat willen we uitbouwen. Ze zijn stuk voor stuk ervaringsdeskundig en daarin kunnen ze veel betekenen. Als ze niet gemotiveerd zijn, proberen we in samenwerking met andere organisaties ze alsnog een goede werkhouding aan te leren.”

Uniek concept

“De eerste drie maanden stellen we onze cliënten voor een aantal uitdagingen. Komen ze op tijd? Kunnen ze de doelstellingen waarmaken die we tijdens de intake hebben besproken? Hebben ze discipline en kunnen ze het werk mentaal aan? Daarna volgt een evaluatie. Als ze deze periode goed doorkomen, bieden we een contract tegen loonwaarde. Dat maakt dit traject bijzonder en uniek”, licht Nathali toe. “Vanuit de uitkeringsinstanties staan wij de stage met behoud van uitkering toe. De opleidingskosten worden gefinancierd door Werk in Zicht, waarin de uitkeringsinstanties participeren. Helaas lukt dat nog niet voor alle kandidaten, maar daar zijn we hard mee bezig. We hopen in de toekomst met meerdere partijen in zee te gaan waardoor er meer kansen ontstaan om betaalde krachten een werkplek te bieden binnen andere organisaties. Daarbij is ondersteuning bij projectmatig denken en financieren vanuit Werk in Zicht cruciaal.”

Werk in Zicht

Hendrika geeft aan dat ze blij is met de nodige ondersteuning van Werk in Zicht. “Daar weten ze wat wel en niet kan als het bijvoorbeeld gaat om opleidingsmogelijkheden van de verschillende kandidaten. Roy Köller, adviseur werkgeversdiensten bij Werk in Zicht, helpt ons hierbij. Dat ontlast ons.”

Dankbaar werk

Bart is rolmodel en heeft na een stageperiode een jaarcontract gekregen. “Dankzij mijn eigen ervaringen kan ik samen met de jongeren punten oplossen waar zij tegenaan lopen. Dat is heel dankbaar werk! Ik heb zelf bij de Landmacht gewerkt. Daardoor heb ik wel een klik met jongens van de straat die graag de kant op willen van Defensie of iets soortgelijks willen doen. Ik kan ze dan bijvoorbeeld begeleiden bij sportactiviteiten. Iedere jongere heeft een bepaalde kracht in zich. Ook is het belangrijk om te weten waar je als jongere minder goed in bent. Daarin stuur ik ze. Op die manier ontdekken ze waar ze goed in zijn en waar hun passie ligt”, vertelt Bart enthousiast.

Mensen helpen

Tim heeft lange tijd op straat geleefd en in tehuizen gewoond. “Ik ben uit mezelf verslaafden en andere probleemjongeren gaan helpen omdat ik wist hoe zij zich voelden. Daardoor kan ik ze echt bereiken en sturen! Maar ik deed het niet op een professionele manier, puur op gevoel. Je hebt een bepaalde strategie en theoretische basiskennis nodig om te weten wat je doet en hoe je cliënten behandelt. Dat miste ik. Het is nu zo fijn dat ik een jaarcontract heb gekregen. Ik krijg hier tijd, vertrouwen en ondersteuning. Door mijn medische situatie ben ik nog niet aan de opleiding begonnen, maar we gaan ervoor!”, zegt hij. “Stapje voor stapje…”

© Werk in Zicht 2023 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident