Social Return

januari 2023

Social Return

Iedereen die kan werken moet een kans krijgen om aan de slag te gaan. De overheid hanteert steeds meer een sociaal inkoopbeleid waarbij duurzaamheid en sociale inclusie een belangrijke rol spelen. Het voorbehouden van opdrachten aan Sociale Werkvoorzieningen (SW-bedrijven)/sociale ondernemingen en Social Return zijn hierbij middelen om dit te bereiken. De overheid vergroot de werkgelegenheid en opdrachtnemers (werkgevers) verkorten voor werkzoekenden de afstand tot de arbeidsmarkt. Gezamenlijk creëren we Social Impact op het gebied van arbeidsparticipatie en welzijn. Duurzame samenwerking is dan ook het uitgangspunt.

In de arbeidsmarktregio Groningen coördineert Werk in Zicht alle Social Return activiteiten. Via het Coördinatiepunt Social Return denken we mee over de manier waarop je Social Return kunt vormgeven.

Coördinatiepunt Social Return

Het coördinatiepunt Social Return adviseert en ondersteunt opdrachtgevers, opdrachtnemers en accountmanagers bij de uitvoering en monitoring van de Social Return afspraken in de arbeidsmarktregio Groningen.

Wij hebben als doel om opdrachtnemers, opdrachtgevers (inkopers/inkoopadviseurs/contractmanagers) en accountmanagers te ontzorgen, inspireren en vooral met elkaar te verbinden.

Onze Social Return adviseurs weten welke activiteiten op welke manier meetellen voor de Social Returnverplichtingen en adviseren hoe bedrijfsbelangen en maatschappelijke doelen optimaal met elkaar in verbinding worden gebracht.  Zij kennen de mogelijkheden en beperkingen van de verschillende doelgroepen. Ook kijken ze samen met de opdrachtnemer welke werkzaamheden geschikt zijn voor Social Return of welke opleidingsmogelijkheden bepaalde werkzaamheden bieden. Elke regio heeft zijn eigen lokale Social Return adviseur.

In de arbeidsmarktregio Groningen hebben we een uniform Social Return beleid, deze staat beschreven in de Leidraad Social Return en in de uitvoering Social Return, en een uniforme werkwijze door middel van een digitaal rapportagesysteem, de Social Return Monitor. Dit rapportagesysteem monitort de voortgang en maakt alle Sociale Return activiteiten inzichtelijk en transparant.

Social Return Monitor

De Social Return Monitor is de digitale omgeving waar gegunde projecten (of opdrachten) met een Social Return contractafspraak in één overzicht staan en gemonitord worden.

Op het gebruik van de Social Return Monitor is een privacy protocol van toepassing (Privacy protocol Social Return Monitor).

Meer informatie over het Social Return Proces kun je zien in onderstaande animaties en terugvinden in de documenten.

Vragen of meer informatie? Mail naar socialreturn@groningen.nl of neem contact op met je Social Return Adviseur

Lieselot Zijp

Regio: Arbeidsmarktregio Groningen

Expertise: Regiocoördinator Social Return

06 52774762 lieselot.zijp@groningen.nl Bel ons of
Neem contact op

Bert Verheek

UWV/Werkplein: Gemeente Groningen

Expertise: Senior Adviseur Social Return

06 51506172 bert.verheek@groningen.nl Bel ons of
Neem contact op

Tjidde Hummel

Regio: Gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo

Expertise: Coördinator/ Adviseur Social Return

06 27038664 T.Hummel@wpda.nl Bel ons of
Neem contact op
© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident