QSIL Nederland BV draagt arbeidsparticipatie warm hart toe

Als er één bedrijf is in Nederland die ervaren is in werkgelegenheidstrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dan is het wel QSIL Nederland BV. De voormalige Philips-fabriek in Winschoten participeert al sinds 1983 in projecten waarbij werknemers een ervaringsplek wordt geboden in alle geledingen van het bedrijf.

Breed draagvlak voor inzet doelgroep

“Sinds QSIL het stokje van Philips bijna twee jaar geleden heeft overgenomen, waait er een frisse wind door het bedrijf als het gaat om het creëren van banen voor mensen uit het doelgroepregister”, legt HR-manager Leonie Ekamper uit. “Daar waar wij in Philips-tijd meestal tijdelijk mensen in dienst namen en schoolden tot operator, proberen wij nu werknemers zoveel mogelijk perspectief te geven door maatwerk te bieden en ze breed inzetbaar te maken. Per kandidaat bekijken we op welke manier we het maximale voor hen kunnen bereiken; ze kunnen bijvoorbeeld een heftruckdiploma halen maar ook trainingen gericht op sociale vaardigheden volgen. Daarbij kijken we wat haalbaar is voor de kandidaat en wat zijn/haar kansen vergroot op de arbeidsmarkt na afloop van het traject. Dat vergroot extern hun kans op doorstroming naar ander betaald werk. De intentie een traject tot een succes te maken wordt door het hele bedrijf gedragen. Daar ligt onze kracht. En samen met Werk In Zicht hebben we goede contacten waardoor we de juiste kandidaten weten te vinden en na het traject bij QSIL op weg helpen naar een volgende uitdaging.”

“Wij-gevoel”

Leonie: “In onze regio waar de arbeidsmarktproblematiek groot is, is het heel belangrijk dat je als organisatie volledig gelooft in de diverse werkgelegenheidstrajecten. We doen het met elkaar, het is een ‘wij-gevoel’. Samen maatschappelijk verantwoord ondernemen en ons inzetten voor duurzame inzetbaarheid.”

Aanspreekpunt

Werk In Zicht is voor QSIL een belangrijk aanspreekpunt. “Ik heb veel contact met Roy Köller, adviseur werkgeversdiensten bij Werk In Zicht. Ik hoef hem maar te bellen of hij kan mij verder helpen door het ‘woud van regelingen’. Dat is heel prettig. Daarnaast kent Roy ons goed door de jarenlange samenwerking en weet hij al snel wat wij zoeken in een kandidaat.”, aldus Leonie.

“Beter dan thuiszitten”

Bij QSIL werken 137 werknemers in verschillende disciplines, verdeeld over de twee verschillende glasfabrieken (Quartz en Special Glass). Zij maken speciaal zuiver glas, geschikt voor onder meer autolampen, discoverlichting en bankbiljettesters. Eén van hen is Christian Burema. “Ik werk op de afdeling nabewerking. Ik mag het glas afladen en voorzien van het juiste certificaat nadat het lab de kwaliteit van het glas heeft onderzocht.” Christian is blij met zijn betaalde baan bij QSIL. “Het is veel beter dan thuiszitten. Bovendien biedt QSIL mij de kans om ervaring op te doen als operator. Ik probeer zoveel mogelijk bij te leren en pak de kansen aan die mij worden geboden.”

Voldoening

Naast het positieve effect van het eerder genoemde ‘wij-gevoel’, haalt Leonie persoonlijk ook voldoening uit haar werk. “Laatst kwam Christian mij vrolijk vertellen dat hij zijn heftruckdiploma heeft gehaald. Daar word ik intens gelukkig van!”, zegt ze enthousiast.

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident