Scapino houdt samen met Werk in Zicht distributiecentrum schoon

Het distributiecentrum van Scapino in Assen telt maar liefst 22.000 vierkante meter. Logistiek manager Marcel Hulzenga vindt het belangrijk dat zo’n grote ruimte schoon en netjes blijft. “Dit werk leent zich uitstekend voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben goed contact met jobcoach Bastiaan Barelds van Werkplein Drentsche Aa. Scapino anticipeert op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). In dat kader hebben we al meerdere Afspraakbanen gecreëerd”, aldus Marcel.

Zelfstandigheid en flexibiliteit

“Het heeft wel even geduurd voor we een geschikte kandidaat hadden gevonden voor het schoonmaakwerk”, zegt Marcel. “Het is niet elke dag even simpel vegen of schrobben. Je moet kunnen inspelen op onverwachte zaken waardoor de planning verandert. Als bijvoorbeeld de hal vol staat, heeft het geen zin om schoon te maken. Dan is het belangrijk dat een werknemer het inzicht heeft om zelfstandig andere werkzaamheden op te pakken die wel gedaan kunnen worden. Ook ben je verantwoordelijk voor dure schoonmaakmachines waarmee je zuinig moet omgaan. Zelfstandigheid, flexibiliteit en verantwoordelijkheid zijn belangrijke eigenschappen in dit werk”, licht Marcel toe.

Multi-inzetbaar

Chris Zandvoort (28) werkt nu anderhalf jaar als fulltime schoonmaker bij Scapino in een Afspraakbaantraject. Ook verzorgt hij de laatste maanden het groenonderhoud rondom het terrein van het distributiecentrum. Marcel: “De functie van Chris is echt gegroeid. Groenonderhoud besteedden we altijd uit. Dat ging niet altijd naar tevredenheid. Op een gegeven moment maakten we een rekensommetje wat het ons kost als we het in eigen beheer doen. Het grote voordeel is dat we nu onafhankelijk zijn en het gras altijd naar wens wordt gemaaid onder verantwoordelijkheid van Chris.”

Ontlasting van ‘regeltjes’

Werk in Zicht heeft Scapino enorm ontlast als het gaat om alle ‘regeltjes’. “De kennis en kunde van Bastiaan is van meerwaarde geweest voor ons”, zegt Marcel. “Begeleiding, loonkostensubsidie, noem maar op. Het is fijn dat ik die zaken bij hem kan neerleggen. Ook als Chris iets niet begrijpt of als er iets niet helemaal goed gaat, is het prettig om een vast aanspreekpunt te hebben. We kunnen dan met z’n drieën om tafel. Het doel is om de werknemer naar een hoger plan te brengen. Daarvoor is een vertrouwensband nodig tussen jobcoach en medewerker. Bastiaan voelt dat goed aan.”

Schop onder de kont

Marcel benadrukt het belang van gelijke behandeling van medewerkers. “Chris mag wat extra hulp nodig hebben, we benaderen onze Afspraakbaanmedewerkers allemaal als reguliere werknemers”, legt Marcel uit. “Ze hebben dezelfde regels en verantwoordelijkheden, ze moeten op tijd zijn, als ze vrij willen moeten ze dat vragen, enzovoorts. Gelijke monniken gelijke kappen. Alleen de toenadering kan verschillen per situatie, waarbij de één soms een aai over de bol nodig heeft en de ander een schop onder z’n kont.”

Afwisselend werk

Chris geniet ondertussen van zijn werk. ”De verschillende taken maken mijn werk afwisselend. Maar je moet soms heel flexibel zijn. Als iets niet volgens planning verloopt, moet ik daarop inspelen. Dat gaat me steeds beter af!” Marcel vult aan: “Chris laat zien dat hij groeit in alles wat zijn werk aangaat. We verwachten de laatste maanden van zijn contract nog de nodige stappen en kijken of we hem na het traject in vaste dienst kunnen nemen.”

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident