Mannelijke docent staat aan tafel in klaslokaal en legt leerling iets uit

Verdere daling WW-uitkeringen in Groningen

In de provincie Groningen daalt het aantal WW-uitkeringen in juli verder. In vrijwel alle sectoren nam het aantal uitkeringen af. Alleen in het onderwijs en de voedings- en genotsmiddelenindustrie waren er eind juli meer WW-uitkeringen dan in de maand ervoor.

Minder WW-uitkeringen in juli

Eind juli telde Groningen 5.229 uitkeringen. Dat is 1,6% van de Groningse beroepsbevolking. In Groningen nam in juli het aantal uitkeringen af met 112 (-2,1%) ten opzichte van vorige maand. Vanuit vrijwel alle sectoren daalde de WW. Vooral onder WW’ers uit de bouw, zorg & welzijn, commerciële dienstverlening en uitzendbedrijven nam het aantal uitkeringen af. Alleen in het onderwijs en in de voedings- en genotsmiddelenindustrie waren in juli meer WW-uitkeringen dan in de maand ervoor. Voor het onderwijs is een toename van de WW in juli een jaarlijks terugkerend patroon dat wordt veroorzaakt doordat veel tijdelijke contracten van leraren aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Eind juli 2022 was het aantal uitkeringen in Groningen ruim lager dan een jaar eerder (-25,2%).

Afname WW in Nederland

Eind juli telde Nederland 156.636 WW-uitkeringen, dat is 1,6% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 160.699 uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 4.063 uitkeringen ten opzichte van vorige maand (-2,5%). Een jaar eerder telde Nederland 224.227 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 67.591 uitkeringen, bijna een derde van het bestand (-30,1%). De forse daling van de WW op jaarbasis is in alle provincies zichtbaar.

Regionale verschillen

In juli nam de WW af in alle drie de noordelijke provincies. Ook ten opzichte van vorig jaar was overal in het Noorden een afname van het aantal uitkeringen te zien.

  • UWV verstrekte eind juli in de provincie Friesland 5.666 WW-uitkeringen; 4,5% minder dan vorige maand. In Friesland was het aantal uitkeringen eind juli 29% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe nam in juli met 3,8% af tot 4.275. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 28,5%.

Lees verder: Regionale nieuwsflits arbeidsmarkt provincie Groningen

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident