
Verhalen uit de WPDA werkpraktijk: het verhaal van Ellen
Ellen kreeg een WAO-uitkering, gecombineerd met bijstand. Zij had vrijstelling van sollicitatieplicht. Toch wilde zij op een gegeven moment graag aan het werk. Daarom klopte zij aan bij WPDA. Tijdens gesprekken vertelde Ellen dat ze graag weer aan de slag zou gaan in een baan. Ze had zelf al gezocht naar functies in de zorg. Ze hoorde overal dat hier mensen nodig zijn en er handen tekort zijn.
Denken in mogelijkheden
Hoe vlieg je dit aan als coach? Wat is reëel en wat is onrealistisch? In dit geval maakt het verschil of je in mogelijkheden denkt, of in belemmeringen. Coach Elly sprak met Ellen af om haar belastbaarheid te testen en ging op zoek naar een werkplek. Een praktijk voor fysiotherapie in de stad Groningen stond open voor dit traject. Zij zochten een receptie-medewerker. Deze sociale werkgever was graag bereid om Ellen een kans te geven. Om de werkgever tegemoet te komen werd voor Ellen een werkontwikkelplek afgesproken voor de eerste drie maanden.
Een echt contract!
Ellen startte met 10 uur per week maar dit groeide al snel. Ze voelde zich fitter en beter, het werk boeide haar en ze leerde snel. De match bleek zo’n succes, dat de werkgever Ellen al na 1 maand een ‘echt’ contract aanbood. Coach Elly was er bijna net zo blij mee als Ellen! Ook het UWV was enthousiast. De arbeidsdeskundige van het UWV reageerde snel en adequaat en dankzij de goede samenwerking is dit traject geslaagd: Inmiddels hoeft Ellen geen beroep meer te doen op een uitkering. Zij heeft nu een ‘normaal’ arbeidscontract en is gestart met een opleiding. Financieel ging Ellen er nauwelijks op vooruit, maar voor haar gevoel juist wèl. Zij is economisch onafhankelijk nu en heeft werk waar ze zich kan bewijzen en gewaardeerd wordt.
De juiste match
Coach Elly onderstreept, dat het vinden van de juiste werkgever bij de juiste werknemer (of vice versa) erg belangrijk is: “Het draait allemaal om het maken van de juiste match! De meeste kansen op zo’n match, creëerde Ellen zelf. Ik heb haar er enkel bij ondersteund. Ellen’s traject heeft ook nog een keer in bevestigd, dat een jaarlijkse screening van mensen in een uitkeringssituatie belangrijk is. Er kan veel veranderen, en ook zeker ten goede!”
Lees ook: Verhalen uit de WPDA werkpraktijk: het verhaal van Sebastian