Personeel op de trap voor het pand van de Drie Gezusters

Werk in Zicht-tijgers in de bediening!

Werk in Zicht-tijgers in de bediening!

Momenteel staan in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe twaalfhonderd(!) vacatures open in de horecabranche. De verwachting is dat dit personeelstekort de komende jaren nog verder toeneemt. Kansen volop dus voor onze werkzoekenden! Op 3 september start in Groningen een nieuw Horeca Traineeship. Maar hoe enthousiasmeren we werkzoekenden hiervoor? Vijftien collega’s van Werk in Zicht namen op donderdag 19 juli alvast een voorproefje door een kijkje in de keuken te nemen bij de Drie Gezusters in Groningen.

Roze bril en smile

Jorrit Gall (adviseur werkgeversdiensten) besloot samen met de Drie Gezusters een leuk evenement te organiseren om voor onze werkzoekenden een goed beeld te krijgen van werken in de horeca. We kregen informatie over de ontwikkelingen binnen de horecabranche en uitleg over het doel van deze dag; een roze bril opzetten en er een feestje van maken! De floormanager van De Drie Gezusters legde uit welke banen er allemaal zijn, hoe het zit met doorgroeimogelijkheden en over welke competenties je moet beschikken. Maakt leeftijd nog wat uit? NEE! Er is onlangs zelfs een kandidaat aangenomen van 57 jaar! Gastvrij zijn met een smile is het belangrijkste!

Balanceren met dienblad

Na de voorlichting werden we ingedeeld in drie groepen. De eerste groep kreeg direct een workshop bordenlopen en mocht helpen in de keuken. Aan de tweede groep werden serveertechnieken uitgelegd waarna ze direct kon bijspringen in de bediening op het terras. De derde groep stond achter de bar en mocht oefenen op ‘De Drie Gezusters-smile’ en een perfect biertje. We hadden geluk; het weer was tropisch, dus het was lekker druk bij De Drie Gezusters.

Nacho’s en mini-eierballen

De bedieningsgroep waartoe ik (Bouktje van Zonneveld) behoorde, startte met een duidelijke training: hoe loop je met een dienblad, welke houding neem je aan, hoe gebruik je je handen, hoe zet je vervolgens de glazen neer en in welke volgorde doe je dat eigenlijk? Het viel mij direct op dat er meer bij komt kijken dan ik had verwacht. Na een paar keer oefenen mochten we al het terras op. Dat was best spannend. Vooral het balanceren met een vol dienblad, van de trap aflopen richting het terras, tussen de tafels manoeuvreren en vervolgens de glazen goed neer zetten vereist nogal wat concentratie. En dan natuurlijk De Drie Gezusters-smile niet vergeten! Hier en daar sneuvelde een glas of viel een flesje om, maar daar konden we met z’n allen smakelijk om lachen. Na verloop van tijd ging het steeds beter en hadden we veel lol.

De collega’s achter de bar hadden hun handen vol aan het tappen van biertjes en spoelen van glazen. Mini-eierballen en nacho’s gingen als zoete broodjes over de toonbank, dus de collega’s in de keuken hoefden zich zeker niet te vervelen. Om het horeca-feestje helemaal compleet te maken werden we door De Drie Gezusters getrakteerd op heerlijke blond biertjes (uit de eigen brouwerij) met nacho’s en huisgemaakte mini-eierballen. En die werden perfect op het terras uitgeserveerd door – inmiddels een klein beetje – onze collega’s van De Drie Gezusters.

Al met al een hele leuke ervaring. Wij hebben een goed beeld gekregen over het werken in de horeca door het zelf aan den lijve te ondervinden. En om met Jorrits’ woorden te spreken: Wij zijn een beetje verliefd geworden op de horeca!

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident