Mannen werken aan het installeren van zonnepanelen

Werkgevers, vakbonden en overheden slaan handen ineen voor bouwers en technici

Nieuwe mensen aantrekken voor de sectoren Techniek en Bouw & Infra en voorkomen dat huidige werknemers vertrekken. Dat is het doel van het bijzondere samenwerkingsproject ‘Kansen verzilveren voor Technisch Vakmanschap’. In dit project bundelen werkgeversorganisaties, opleidings- en ontwikkelfondsen, de Noordelijke arbeidsmarktregio’s  en provincies hun krachten.

Subsidies voor scholing

Door het beschikbaar stellen van subsidies voor (bij)scholing van huidig, nieuwe en zij-instromers partijen meer mensen aan het werk krijgen in de techniek en bouw & infra. Vooral zogenoemde zij-instromers zijn van groot belang voor de vele vacatures binnen de twee sectoren.

“We willen allemaal schone energie in Nederland. Maar dit gebeurt niet zomaar. Er zijn mensen nodig die dit mogelijk maken. Het Noorden en specifiek Groningen speelt een belangrijke rol in deze energietransitie. Dat kunnen wij alleen waarmaken als er genoeg technisch opgeleid personeel is. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zich om- of bij te scholen richting de techniek. Kansen Verzilveren biedt een extra kans voor iedereen om gratis scholing te ontvangen. Deze kans zou ik zeker grijpen”, aldus Carine Bloemhoff, voorzitter arbeidsmarktregio Groningen & Noord-Drenthe.

Waar vind je de gratis opleidingen?

Ga naar www.kansrijkberoep.nl. Hier vind je misschien direct de opleiding die bij je past. Staat jouw opleiding er niet bij of weet je niet wat je wilt of wat je kunt. Klik dan op de knop Kansrijk Verzilveren en er wordt binnen 5 werkdagen contact je opgenomen om alle mogelijkheden met je te bespreken.

Bouwopgave en energietransitie

Met de enorme bouwopgave die ook het Noorden kent, de energietransitie die nodig is om de klimaatdoeleinden te bereiken staan de technische- en de bouwbranches voor een grote uitdaging. In het noorden van Nederland werkt een groot aantal mensen in de Techniek en Bouw & Infra. Werkgeversorganisaties en vakbonden willen deze werknemers behouden en investeren in opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Daar komt bij dat er de komende jaren veel werknemers met pensioen gaan. De organisaties willen daarom meer werknemers interesseren om bij hen te komen werken.

Een unieke publiek-private samenwerking

De werkgevers- en werknemersorganisaties investeren, vanuit de zogenaamde O&O fondsen (ontwikkelings- en opleidingsfondsen) zelf € 2,3 miljoen. De Noordelijke arbeidsmarktregio’s  en provincies investeren samen € 1,1 miljoen in het plan. Dit is mede mogelijk door de bijdrage van het Nationaal Programma Groningen. Daarmee is een unieke publiek-private samenwerking tot stand gekomen. Een samenwerking die bestaat uit werkgeversorganisaties Koninklijke Metaalunie, Techniek Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland, werknemersorganisaties FNV, CNV Vakmensen, de Unie, O&O fondsen OOM, A+O Metalektro en WIJ-Techniek, de Arbeidsmarktregio’s Groningen, Drenthe en Friesland en de provincies Friesland en Drenthe.

© Werk in Zicht 2024 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident