Uitreiking van certificaten van SSPB

Zij-instromers bouwen aan toekomst via maatwerkscholing

Goed opgeleide vaklieden in de bouw. Ze zijn schaars. En hard nodig, zeker in deze tijd van krapte op de woningmarkt. Bouwpraktijkcentrum SSPB in Sappemeer heeft samen met Werk in Zicht een traject met maatwerkscholing opgezet, waarbij zij-instromers mogen proeven aan het timmermansambacht. Maar liefst zes kandidaten namen op vrijdag 22 januari hun certificaat in ontvangst. Daarmee hebben ze het voorschakeltraject van aankomend leerling-timmerman succesvol afgerond.

Trots

“We zijn enorm trots op onze deelnemers en verheugd dat we ze kunnen helpen bij het verwezenlijken van hun ambities”, zegt SSPB-projectleider Koert Vermeulen. “Ze komen uit allerlei richtingen. Van horeca tot zorg, van ICT tot detailhandel. Stuk voor stuk enthousiaste kandidaten die via maatwerkscholing het vak tot in de puntjes willen leren en direct uitvoeren in de praktijk. Beter kan het niet.”

1000-banenplan

“Er is een groot tekort aan vaklieden”, vervolgt Koert. “Het algehele woningtekort en de aardbevingsschade in onze regio zorgen voor veel werkgelegenheid in de bouwsector. In het kader van het 1000-banenplan biedt maatwerkscholing kansen voor iedereen die geïnteresseerd is in bouwen, ongeacht werkervaring of opleidingsachtergrond. Om dit traject te realiseren zijn we in gesprek gegaan met Richard Foet, accountmanager van Werk in Zicht en ons vaste aanspreekpunt. Deelnemers kunnen een voorschakeltraject richting leerling-timmerman volgen. Bij aanmelding kijken we vooral naar motivatie, eigen leerbehoeftes en beschikbaarheid. Ze gaan vier dagen in de week bij een werkgever aan de slag en één dag in de week werken ze bij ons in het praktijkcentrum onder leiding van onze instructeur. Na succesvolle afronding van het voorschakeltraject bieden wij de deelnemers een leerwerkovereenkomst van twee jaar, waarbij de combinatie van vier dagen werken en één dag leren blijft bestaan. Gedurende die twee jaar zorgen wij voor een geschikte leer-werkplek bij een erkend bouwbedrijf waar onze kandidaten hun vaardigheden kunnen vergroten en in praktijk kunnen brengen.”

Handwerk

Volgens Koert werkt het traject twee kanten op. “We zien aan de ene kant dat onze deelnemers groeien in hun ontwikkeling en steeds handiger worden. Ze hebben profijt van het uitgebreide praktijkgedeelte binnen het traject en doen wat ze écht leuk vinden. De deelnemers worden voorbereid op beroepstaken die ze op de bouwplaats tegenkomen. Ook doen ze oefeningen, zoals zagen en machinale houtbewerking die hun basisvaardigheden vergroten. Aan de andere kant vragen wij aan leermeesters en bouwondernemingen waar hun behoefte ligt. Is een werkgever bijvoorbeeld specifiek op zoek naar iemand die kundig is in houtskeletbouw, dan laten wij onze kandidaat extra oefenen op dit onderdeel. Zo komen we elkaar tegemoet.”

Daniël van Dijk in de werkplaats met een houten paneel

Meerwaarde maatwerkscholing

Koert is blij met de ondersteuning van Werk in Zicht. “Kandidaten krijgen loon volgens de bouw-cao. Dankzij de vergoeding die wij krijgen van Werk in Zicht ligt het volgen van het voorschakeltraject voor de kandidaten binnen handbereik. Zonder die financiële tegemoetkoming is het scholen van potentiële vaklieden op deze schaal niet mogelijk. En scholing is nu essentiëler dan ooit. Vakmensen zijn onontbeerlijk, dat gaat niet veranderen. Ook door de aardbevingsschade ontstaat meer behoefte aan vaklieden. Een aantal van onze deelnemers zijn al aan de slag geweest om schades te herstellen. Bedrijven zijn enthousiast over het maatwerk dat we leveren. Daarnaast ben ik heel tevreden over de samenwerking met Werk in Zicht en de maatwerkscholing die we kunnen bieden. Richard is informeel en praktisch ingesteld. Ons contact is laagdrempelig, dat werkt heel fijn.”

Kansrijk

Daniël is één van de deelnemers die het voorschakeltraject met succes heeft gevolgd. “Vanuit het Noorderpoort-college in Stadskanaal kwam ik in contact met Vakmasters, het uitzendbureau van SSPB. Ik heb het gevoel alsof ik in een andere wereld terechtgekomen ben. Ik ben werkzaam geweest bij de politie, in de beveiliging en heb zeven jaar gewerkt als ICT-medewerker. Dat laatste was voor mij erg stressvol. Bovendien waren de werkzaamheden repeterend. Het voelde alsof ik continu hetzelfde deed, ook al was ik oplossend bezig. Ik raakte overspannen.

Op een gegeven moment heb ik samen met een zzp’er een oude woonboerderij gerenoveerd. Vanaf dat moment wist ik: Dit is het voor mij! Hiermee wil ik mijn brood verdienen. Ik zag gelijk resultaat. Een persoonlijk resultaat. Jammer genoeg nam mijn collega als ZZP’er geen personeel aan. Gelukkig kwam SSPB op mijn pad. Het is een leuke, gezellige club en ik leer veel van mijn collega-leerlingen. Ik kan me goed focussen op het leren van timmervaardigheden. Daarbij mag ik fouten maken, dat is heel normaal. Er wordt in mij geïnvesteerd, dat geeft een enorme stimulans om te werken. Ook bieden ze mij perspectief. Het traject is kansrijk en je krijgt volop de gelegenheid om te ervaren of dit werk iets voor je is. Ik werk nu bij de Gebroeders Benus in Musselkanaal, lekker buiten en veel doen. Heerlijk!”

Tyrhone Meijer in de werkplaats met een houten paneelOpa

Tyrhone is via zijn werkgever Friso in Groningen in aanraking gekomen met SSPB. “Ik kom uit de detailhandel en heb gewerkt in de horeca en de schoonmaaksector. Toch zocht ik meer creativiteit in mijn werk. Mijn opa was werkzaam in de bouw. Hij vroeg mij een keer of ik daar iets in zag. Ik kwam als bouwhulp in contact met een timmerman en merkte al snel dat de bouwsector mij aantrok. Maar alleen met een opleiding zou ik er niet komen. Ik woon op mezelf en moet mijn rekeningen betalen. SSPB is echt een uitkomst voor mij. In het begin wist ik nog niet alles van gereedschap en machines. Ik leer veel van Koert en de andere leerlingen. Als iets niet duidelijk is, leggen ze het aan me uit. Daarmee kan ik vervolgens weer goed voor de dag komen bij Friso. Ik heb het erg naar mijn zin.”

Hout

De bouw kent vele functies. Van metselaar tot stukadoor tot schilder. Waar komt de liefde voor het timmermansambacht vandaan? Op die vraag antwoorden Daniël en Tyrhone eensgezind en duidelijk: “Hout! En dan vooral de diversiteit van hout. Je kan er van alles mee maken. Het is heel afwisselend, het werk als timmerman levert zichtbaar en blijvend resultaat op. Soms kom je, zelfs na lange tijd, problemen tegen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Hoe lossen we die problemen op? Daar ga je over nadenken waardoor je creatieve geest voortdurend wordt aangeboord. Dat maakt dit vak zo uitdagend.”

© Werk in Zicht 2023 Privacy statement | Inloggen
Webontwikkeling door Convident